11. nap – 6-8-10-12-es szabály

Remélem az eddigi cikkek érthetőek számodra és segítenek abban, hogy megértsd mit, miért csinálunk.

A mai téma az edzéseidhez köthető, a fenti szabály használatával saját magadra szabhatod, szabhatjuk az edzésedet. 😉

Bizonyára feltűnt már, hogy általában a 6-8-10-12-es ismétlésszámok jelennek meg az erőfejlesztő blokkokban az edzésterveiden belül. Ez az egyik legjobb fokmérője annak, hogy könnyedén észrevedd azt, hogy hol tartasz jelenleg, mennyit fejlődtél az elmúlt időszakban (nem csak a mostani 1 hétben, hanem mondjuk 2 hónap múlva).

Ennek a legegyszerűbb módja pedig a következő:

Ha elő van írva az edzéstervedben, hogy pl. 8 ismétlés fekvőtámaszt kell végrehajtanod kanapén, de úgy érzed, hogy beesik a derekad, vagy nem bírja a karod, akkor elég csak 6 ismétlést megcsinálnod belőle. A hangsúly, mint, ahogy a korábbi cikkben is írtam, azon van, hogy maga a gyakorlat kivitelezése szép legyen.

Ezért is jó, ha jegyzeteled, hogy a kanapé melyik részén hajtottad végre a gyakorlatot, és mennyire volt nehéz. Így magadtól is tudni fogod, hogy mikor mehetsz tovább a programban. 🙂

Ha nem tudod eldönteni, akkor vedd fel magadnak, vagy küldd el nekem videón a gyakorlatod kivitelezését és megbeszéljük, hogy jó-e vagy sem. Mindazonáltal, ahogy haladsz a programmal, két dolgot észre fogsz venni.

  1. Tudni fogod, hogy mit csinálj akkor, ha egy gyakorlat nehéz vagy túl könnyű
  2. Minden héten picit tesztelni fogod magad, hogy erősebb lettél-e, mint múlt héten voltál.. és a válasz igen lesz, amennyiben szép a kivitelezés.

Az 1. hónap után már érezni fogod, hogy aztaaa, az első edzésen fekvőből kanapén 4 db ment összesen, most meg 3 körben 8 ismétlést is meg tudtam csinálni. Ezaaaaaaaaaaz. 😉

A feladat tehát egyszerű:

Amint úgy érzed, hogy nem megy egy gyakorlat, akkor nincs baj, 2 ismétléssel (vagy amennyi kell, ahhoz, hogy szépen és biztonságosan dolgozz) csinálj kevesebbet, ha pedig könnyűnek érzed, akkor csinálj 2 ismétléssel többet. Majd, ezt írd is le! 🙂

Minden héten próbálj meg 2-vel többet csinálni az egyes (ERŐFEJLESZTŐ !) gyakorlatokból.

Külön szólok majd a videóban, hogy melyiknél tudsz majd nehezíteni. 🙂

Ha valamelyik gyakorlatból megvan már a 12 ismétlés és a következő edzésre nem írtam nehezítést, akkor írj nyugodtan és megbeszéljük hogyan tovább!

Most már a szlogent kívülről kell tudnod.. Válj Parádés Sportolóvá! 🙂