11. nap – Ülő életmóddal kapcsolatos problémák

Manapság az ülő életmód az emberiség egyik legnagyobb ellensége. Ez egy rettenetesen alattomos tényező, ami elvesz tőled mindent, ami egyszer a tied volt.

A sok ülés negatív következményeit órákon át lehetne taglalni, ezért most csak 3 olyan dolgot sorolok fel, amelyeket biztosan észrevettél már magadon, de sosem tudtad, hogy ez tehet róla:

  • Beszűkülnek az ízületi mozgástartományaid, konkrétabban például nem tudod a hátadat megmosni fürdés közben, nem tudod bekötni a cipőfűződet reggel munkába indulás előtt.
  • Egyes izmaid megnyúlnak és gyengévé válnak, mások berövidülnek. Érezted már azt, hogy több órányi vezetés után alig bírtál kiszállni a kocsiból? Képzeld el azt, hogy mit művel a testeddel több évtizednyi ülés.
  • Egy súly megemelése során derékfájásod lett? Előtted van a kép, mikor kimész a családoddal egy rendezvényre, és a kordontól nem láttok semmit? Ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve felkapod a kisfiadat /kislányodat a nyakadba, hogy legalább ő láthasson valamit a műsorból, mikor azonban lehajolsz, hirtelen odakapsz a derekadhoz, mert iszonyatos fájdalom lesz úrrá rajta?

Ha a fentiek még nem történtek meg veled, akkor vagy egészséges életmódot folytattál az elmúlt években, sok mozgással, kevés üléssel és helyes táplálkozással, vagy szerencséd volt ezidáig.

Az előbb említetteken kívül nyilván ide sorolható az elhízás, cukorbetegség és egyéb problémák, melyeket szintén az ülő életmód vált ki.

A sportolás és az egészséges életmód irányába való közeledésed egy nagyszerű lépés, amely segíthet abban, hogy ha voltak problémáid, fájdalmaid, akkor ezek csökkenjenek, ha nem voltak, akkor pedig megelőzd őket. 🙂

A legjobb lehetőség a fentiek elkerülése érdekében egy részt a mozgás megkezdése, ebben már elkezdtél parádéssá válni, másrészt pedig az üléssel töltött órák csökkentése. 🙂

Ha úgy adódik, hogy este TV-t néztek a családdal, akkor 90/90-es farizom nyújtás pozícióban nézzétek. Vagy békában. Elég izgalmas lesz így is, mégis valami olyan hasznos dolgot csináltok TV nézés közben, amellyel hatással lehet az esetleges derékfájdalmadra, kötött csípődre, fájós térdedre. 🙂

A későbbiekben fogok még opciókat adni arra, hogyan tudnád elkerülni az egész napos ülést, illetve használd az irodai átmozgató edzésprogramot is amit küldtem a 4. napon! 🙂 Emlékszel még rá?

Kitartás, van kiút ebből a probléma halmazból és brutálisan jó irányba haladsz, csak folytatnod kell tovább!

Erről jut eszembe…. hogy haladsz a folyadék fogyasztásos kihívással?

Ugye tuuuudooood, mi a cél? Válj Parádés Sportolóvááá! 🙂