12. nap – Csak a mérleget ne!

Sok vendégnél az csökkenti a lelkesedését, hogy egy bizonyos idő elteltével nem lát változást magán, később pedig leginkább ennek hatására abbahagyja az edzést, mondván felesleges időpocsékolás az egész.

Biztosan sok ismerősöddel is előfordult már, hogy nem látják a fejlődésük eredményeit, de nem azért mert nincsenek, hanem, csak mert nem akarják észrevenni vagy nem tudják mit kell nézni… 🙂

A következőkben összeírtam neked 6 tippet, ahhoz, hogyan tudod mérni a fejlődésedet 😉

Ebből egyet, kettőt már most meg is csinálhatsz! 🙂


1. Csinálj előtte – utána képeket

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit csinálhatsz, ha az edzések megkezdése előtt lefotózod magad, majd havonta, kéthavonta megcsinálod újra a képeket. Ha folyamatosan, rendszeresen heti 2-3 -szor edzel, akkor ez biztosan látható lesz a fotókon. A képeket, ha lehet, fürdőruhában készítsd el, akkor is ha úgy érzed nem előnyös, úgyis az a cél, hogy változtass rajta.

2. A bűvös centi

Az edzésprogram elején, tehááát most, mérd le a derekad, csipőd szélességét, felkarod vastagságát stb. ezeket jegyezd fel, majd az edzésprogram végeztével, vagy amikor csak szeretnéd, mérd le újra. Itt is garantált változásokat fogsz tapasztalni.

Mérések nélkül a tükörben nem valószínű, hogy folyamatosan látni fogod magadon a változásokat, pedig hidd el, hogy folyamatosan fejlődsz, ha a rendszeres testmozgás elvét követed.

3. Állapotfelmérő tesztek

Ha testileg ránézésre nem változtál semmit, de 0 fekvőtámasz helyett, most már 10-et meg tudsz csinálni, akkor csak fejlődtél nem? Vagy szó volt már például a 6-8-10-12-es szabályról, ezzel simán nyomon tudjuk követni a fejlődésedet! 😉

Mégsem olyan kidobott pénz és időpocsékolás az egész, ugye?

A Dobler Akadémia 3. szintjétől megkezdődnek az erőgyakorlatok felmérői is! 🙂

Nagy szerencse, hogy a vendégeimtől még egyszer sem hallottam azt, hogy csak azért jönnek edzeni, hogy 5 kilót fogyjanak, aztán abba is hagyják az egészet… Remélem nem is fogom 😛

4. Testzsír és izomtömeg % mérő eszközök

Ha már mindenképpen érdekelnek a számok és vonzódsz a mérlegekhez, akkor olyan mérleget használj, amelyik pontosan kitudja mutatni, hogy tested hány %-a izom, hány %-a zsír stb.

Ha bizonyos edzésszám után magasabb izom %-kal rendelkezel, mint amikor elkezdted, illetve kisebb testzsír %-kal, akkor nem teljesen mindegy, hogy változott-e a testúlyod?

Na, ugye, hogy de. 😉

5. Kérdezd az edződet

Ha megcsináltad a fenti teszteket és egyik sem mutatott egyáltalán semmilyen, de tényleg semmilyen eredményt, akkor kérdezz meg nyugodtan arról, hogy változott-e esetleg a mozgásod.

Javultak-e a mozgásmintáid?

Vagy csak gondold végig, hogy van-e olyan gyakorlat, ahol már nem vagy fél percenként javítva.

Van-e olyan gyakorlat, amelyben magabiztosabb vagy?

Nem létezik, hogy ne találj ilyen gyakorlatot.. 😀

6. Csináltass egy laborvizsgálatot

Sok vendégemtől hallottam már korábban, hogy borzalmasan rossz vérképpel érkezett a terembe, majd fél év után elment és csináltatott egy újat, amely után megdícsérték, hogy elkezdett rendszeresen mozogni, helyesen táplálkozni és láss csodát sokkal jobb vérképet produkált.


Ezek mind olyan változások, amelyeket nem feltétlen látsz a tükörben, de mindenképpen pozitív hatással vannak a szervezetedre, az egész életedre.

Mindegyikben szeretnék neked segíteni, hogy azt érezd, ez tényleg egy olyan program, amellyel teljes mértékben megváltoztathatod az életedet!

Létrehoztam számodra egy sablont, ahol a fenn felsorolt lehetőségek, eredmények egy részét fel tudod jegyezni, így lesz mivel összehasonlítani a későbbi eredményeket.

Ezt a sablont a letöltés gombra kattintva tudod letölteni. 🙂

Arra figyelj majd a letöltés után, hogy két munkalap található a letöltött fájlban. Legalul megtalálod a Dobler Akadémia fotók munkalapot is, ahova a képeidet tudod beilleszteni. 🙂


Ha mindezek után még úgy érzed, hogy nem vagy élettel telibb, nem vagy energikusabb, pörgősebb a korábbi énednél, akkor nem biztos, hogy tudok neked segíteni.

Remélem, hogy azért legalább a fenti összegzővel mégis segítettem és elfelejted a normál háztartási mérleg használatából fakadó kesergést!

Mert, mind tudjuk, hogy mi a lényeg… Válj Parádés Sportolóvá és ehhez nem kell mérleg! 😉