13. nap – Miért nincs értelme kinyírni magadat az edzésen?

Edzésen sokszor szoktam mondani, hogy óvatosan, nem kell sietni, tarts nyugodtan pihenőt.

Azt is gyakran ismételgetem, hogy a technika a legfontosabb, arra figyelj, ne arra, hogy mennyire pörgeted a feladatokat.

Mikor kezdő vendégek elkezdik az edzéseket, akkor általában a gyors fogyás reményében, egyből valami gyilkos edzésen akarnak részt venni, holott az edzés elsődleges feladata, nem a fogyás kell, hogy legyen, illetve a fogyás elősegítése, hanem, hanem a test megerősítése, felkészítése az edzésekre.

Ez nem azt jelenti, hogy testépítő kell, hogy váljon bárkiből is. Ez annyit jelent, hogy képesnek kell lennie a testnek és a szervezet ellenállni a rá nehezedő mindennapi terhelésnek.

Cipelni súlyokat, lépcsőzni, sétálni, illetve arra, hogy ha véletlen megbotlasz valamiben, akkor úgy tudj talajt fogni, hogy ne törd össze magad.

Ahhoz, hogy erőt tudj fejleszteni a fenti tevékenységekhez először a technikát kell megtanulnod, majd fejlesztened.

Rengeteg kimutatás és kutatás van arra vonatkozólag, hogy fáradtan az idegrendszered nem azon a fordulatszámon pörög, mint kellene neki, ahhoz, hogy oda tudj figyelni egy új technika megtanulására.

Ezt könnyedén le tudod mérni magadon te is. Próbálj meg egy brutálisan fáradt napodon összeszerelni egy IKEA-s szekrényt. Képtelenség. 🙂

Nem tudsz arra figyelni, hogy melyik csavar hova megy, mi ez az 1-es kép, hol van a többi tartozék stb.

Ugyanígy működik az edzés is.

Amíg nem tökéletes vagy közel tökéletes a kivitelezés, addig nem kezdhetsz el brutálisan megerőltető pörgető feladatokat elvégezni. Akármilyen jól néz ki is egy videón.

Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatok között pihenned kell. Mégpedig annyit, hogy úgy állj neki a feladatnak, mintha semmit nem csináltál volna eddig.

Ha a technika okés, akkor következik az erőfejlesztés rész.

Tök jó, hogy meg van a technika, de a képességed még nincs meg arra vonatkozólag, hogy hatékonyan pörgetni tudd az adott gyakorlatot. Ahhoz előbb erőt kell benne fejleszteni.

Addig nem tudod pörgetni például a fekvőtámaszt, amíg nem tudsz fekvőtámaszozni. Gondolom ez tiszta sor. 🙂

Sajnos a mai világban és videókban csak azt látják a kezdő vendégek, hogy meghalásig kell edzeni, az a jó, ha ömlik rólad a víz, és csak akkor ér valamit. Ez tulajdonképpen egy hatalmas hülyeség. 🙁

A másik pedig, hogy nem látni egy sportolón, hogy hány évnyi belefektetett munkával érte azt el, mikor videón bemutatja az egyik edzését.

Lehet neki 10 évébe telt az, hogy úgy pörgessen egy feladatot, ahogy a videón látható. Kezdőként, ne az legyen az elvárt célunk magunktól, hogy 2 hónap után ugyan ide fejlődjük.

Ez esélytelen és csak ront a hozzáálláson és motiváción egyaránt.

Többek között ezért van az, hogy nem csinálnak kb. sehol sem kezdő edzést. Nem néz ki menőn és nincsen villámgyors eredménye.

Pedig szerintem elég menő, ha valaki teljesen kezdőként 5 hónap alatt eljut élete első fekvőtámaszáig! 🙂

A lényeg tehát annyi, hogy: Csak nyugi, pihenj, és mindig állj készen a következő sorozatra, gyakorlatra. Majd eljön az ideje a pörgetésnek is! 😉