16. nap – Futás. Kell az most nekünk?

A futás az egyik legalulértékeltebb sportmozgás, amelyet valaha láttam. Abban a tekintetben értem ezt, hogy mindenki azt gondolja róla, hogy nincsen technika igénye és bárki, könnyedén meg tudja csinálni.

Sajnos ez egyáltalán nem így van, tulajdonképpen a legrosszabb, amit kezdőként elkezdhetsz, az a futás.

Mindjárt leírom, hogy miért is gondolom így, de addig végezz el kérlek egy feladatot.

Menj ki az utcára és keress futókat. Nézd meg a mozgásukat. Most ezt a futómozgást hasonlítsd össze egy másik ember sétájával. (A futók mondjuk 75%-ánál felismerhető a hasonlóan rossz mozgásminta)

Látod a különbséget?

Amit láthatsz:

  • Futás közben a nők térde teljesen be van esve. Ha egy X alakot vélsz felfedezni, akkor a legjobb, amit tehetsz vele, ha megállítod.
  • Nyitott szájjal, vörös fejjel, 220-as pulzussal, az életükért küzdve rohannak.
  • Ha oldalról nézed, akkor görbe háttal, alig emelt lábakkal, szinte csoszogva haladnak méterről méterre.

Esetleg, ha ismerősöd kérdezd meg, hogy fáj-e valamelyik testrésze. Garantált, hogy a térd, derék és a boka triumvirátus egyik tagjának fájdalmáról fog beszámolni.

Ha megkérdezed, miért csinálja, akkor a válasz az, hogy: azért, mert fogyni szeretne, illetve, mert mindenki ezt csinálja. Talán szereti is.

A legnagyobb probléma, hogy: nem áll készen a futásra

Néhány probléma, amely kiküszöbölésével felkészülhet a sportoló a futásra:

  • A két térd azért esik be a hölgyeknél, mert a középső farizom (a csípő oldalán) feladata lenne stabilizálni a térdet, amely gyengesége miatt nem tudja ellátni a funkcióját. Az ’X lábú’ futóknál általában van probléma a teljes láb erejével is, szóval mindenképpen erőfejlesztés kell, hogy megelőzze a futást.
  • Ha nem sprinter, és nem készül versenyre az adott sportoló (vendég, tanítvány, futó stb.), ahol maximum közeli teljesítmény leadás a cél, akkor miért mozog úgy, hogy közben bármelyik pillanatban összeeshet? Egyértelmű, hogy ebben az esetben, nincs kiépítve egy alap állóképesség az egyénnél, és már akkor felmegy a pulzus 90%-ra mikor megteszi az első 10 métert. (Ilyenkor kapcsolódik be egy korábbi cikkemben taglalt ego edzés, amikor nem érzi, hogy abba kéne hagyni a futást, hanem azért is nyomja, pedig egyértelműen jelez a szervezet, hogy nem áll rá készen.
  • Görnyedt testtartás és széteső mozgás, leggyakoribb oka, a gyenge törzs és hátizomzat. Plusz nyilván a korábban taglaltak.

A fentiekből könnyen leszűrhető, hogy ahhoz, hogy valakinek jó, vagyis jobb legyen a futómozgása, ahhoz szükség van, erőfejlesztésre, alap állóképesség fejlesztésre, és majd szépen lassan, ha elért egy elfogadható szintet, akkor tudja elkezdeni a futást.

Arról nem is beszélve, hogy a testünkre mért becsapódási erő hatalmas terhelést ró a gerincünkre és az ízületeinkre, minden egyes lépésnél. Ha nincsen kellően megerősítve a vázizomrendszerünk, nincsenek meg a kellő mozgástartományaink (pl boka esetében.), illetve nem rendelkezünk egy alap állóképességgel, akkor a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az, ha elkezdesz futni.

Amit ajánlok helyette, pláne kezdőként, ebben a következő 3-4-5 hónapban, az a séta.

Itt is orrlégzéssel (később kifejtem miért), használva a karjaidat, lábaidat. Ezáltal a szervezeted hozzászokik egy magasabb szintű terheléshez, de korántsem keletkezik akkora becsapódási erő, minden egyes lépésnél, mint a futás során.

Szóval, ha érzed magadban a csííít és megjött a kedved az edzéshez, akkor menj el majd egy nagyot sétálni. Nem kell túlgondolni, nem kell most még 50 km-es túrákat bevállalni (sőt ezt most még kerüld mindenképp), a lényeg, hogy sétálj egy 30-60 percet használva a testedet és a különböző feszítéseket!

Jó munkát hozzá, írd majd meg milyen volt! 😉