18. nap – A mobilizációról általánosságban

Bizonyára feltűnt, hogy viszonylag sokat használom a mobilizáció kifejezést, most megpróbálom összefoglalni röviden, hogy mit is jelent ez. 🙂

Mobilizáció:

A mindennapi életünkben az ülő életmód egyik negatív következménye az izmaid merevedése. Bármit csinálsz, az izmaid bemerevednek a folyamatos egy pozícióban való üldögélés, fekvés miatt.

 Amennyiben ez a merevség tartósan fenn áll és nem dolgozol rajta, akkor ez később mozgásszervi problémákhoz fog vezetni.

 A mobilizációt az izmok merevedése ellen, az ízületek teljes mozgástartományába való visszaállítása végett használjuk.

Tehát, ha a féltérdelésben bokamobilizációs gyakorlatnál (1. szinten csináltuk), nem tudod előretolni a térdedet a lábfejed vonaláig, vagy azon is túl, az azt jelenti, hogy nincs meg a bokád kellő mozgástartománya, tehát nem kellően mobilis.

Ha nincsen meg a kellő mozgástartományod az egyes ízületeknél, akkor a későbbiekben, edzéssel vagy edzés nélkül is sérüléshez fog vezetni.

Az előző példából kiindulva, ha nincs meg a bokád kellő mozgástartománya, akkor ez általában térdfájást szokott eredményezni.

Kérdezz meg bárkit az ismerőseid közül, biztosan találsz olyat, akinek a háta, dereka, nyaka, válla fáj. Nagy százalékban erről az ülő életmód tehet. Mobilizációs technikákkal megpróbálunk hatni a testedre, annak érdekében, hogy megszüntessük ezeket az ülő életmód okozta problémákat.

Mobilizációs technika például az összes gyakorlat, amelyeket most bemelegítésnél csinálunk. 3. hónapban ez változni fog, most még azonban ezekkel kell foglalkoznunk, hogy kényelmesebben tudj mozogni.

A negyedik havi kihívásunk például a Mobilizációval lesz kapcsolatos… Kellemes lesz. 🙂

Most már érthető, hogy mit is jelent a mobilizáció? Ha nem, akkor írj nyugodtan megpróbálom másképpen szemléltetni. 😉 A lényeg, hogy tudd és értsd mi, hogyan épül fel az edzésedben.

Jut eszembe, hogy állsz a folyadék fogyasztásos kihívással? 🙂

Ne feledd, hogy ez is kell ahhoz, hogy Parádés Sportolóvá Válhass! 😉