20. nap – Hogyan tovább? – A személyi edzésről

Most, hogy túl vagyunk az előzetesen, kezdjük a Hogyan tovább sorozat 1. részével! 🙂

A bemutatkozásban már leírtam, hogy azért sikerült hirtelen „berobbannom” a TRX világába, mert kevesen voltunk az első 2-3 hónapban csoportos órán, így tulajdonképpen személyi edzést kaptam az akkori edzőmtől, csoportos edzés áráért.

Gondolhatjátok mennyire örültem. 😀


 A lényeg az, hogy ha akkor, abban a pár hónapban, nem foglalkoznak velem a kelleténél többet, akkor nem vagyok annyira biztos abban, hogy most edző lennék.

Ha kevesebbet foglalkoztak volna velem, akkor lassabban tanultam volna meg a feladatokat, lassabban erősödtem volna meg. Lehet, hogy sokkal később ért volna meg bennem a gondolat, hogy de jó lenne, ha edző lennék. Simán lehet, hogy emiatt teljesen máshogy alakult volna minden.

Akkoriban egyébként féltem a csoportos óráktól -> nem akartam azt, hogy rajtam röhögjön mindenki, aki már ügyesebb volt (Ezt azóta rengeteg vendégtől visszahallom, hogy az elején ők is így voltak ezzel… szerencsére én is és ők is rájöttünk, hogy ilyen nem létezik.)


Szóval a nagyobb odafigyelés az már egy helyzeti előny, amivel jobban lehet fejlődni egy csoportos edzésnél. Van ugyanakkor olyan vendég, aki gyorsan és könnyen tanul, illetve van olyan vendég, aki kicsit nehezebben. Mindannyian mások vagyunk.

Megkérdeztem pár tanítványomat közületek, akik járnak személyire és csoportosra is, hogy miben látják a különbségeket a két óra között. Megkértem őket arra, hogy szedjék össze azokat az összetevőket, amelyek miatt jobb egy személyi edzés, illetve, hogy mitől jobb egy csoportos óra.

Személyi edzésre a következő pontok fogalmazódtak meg:

  • Teljes figyelem – Ha 2 emberrel dolgozunk egyidejűleg, akkor is sokkal jobban nyomon lehet követni a mozgásmintákat és helyes kivitelezést, annál, mintha 25-en vagyunk a teremben és a terem egyik végéből a másikba kell az edzőnek rohannia.

(Nyilván egy haladó vendég, ha nem versenyre készül, már nem várja el a folyamatos felügyeletet, azonban a kezdő vendégeknél ez fontos szempont lehet.)

  • Saját fejlődés jobb nyomonkövetése – Csoportos edzésen is sokszor elhangzik, hogy “hát szerintem kicsi neked ez a súly, ennél te jobb vagy”. Általában ilyenkor a vendég kipróbálja a nehezebb változatot, majd rádöbben, hogy tényleg igazam van. 🙂

Személyi edzésen már kapásból a feladat előtt ki van választva a súly, előre megtervezve. Erre csoportos edzésen 20 főnél nincsen lehetőség. Így nyilván gyorsabb a fejlődés.

  •  Egyénre szabott fejlesztés – Van olyan vendég, aki nem engedheti meg magának a személyi edzést hetente többször, viszont csoportos órára nem tud járni, bizonyos problémák miatt (legyen az egy korábbi sérülés, gerincproblémák, térdproblémák stb.).

Ilyenkor a személyi edzésen speciális feladatokat hajtunk végre a sérülés kezelésére, a csoportos edzésen pedig a személyi edzésen megbeszélt gyakorlatokat tudjuk esetleg tovább folytatni.

  • Több lehetőség van speciális feladatokban való fejlődésre – Személyi edzésen meg lehet azt csinálni, hogy megbeszéljük a tanítvánnyal, hogy más nem érdekli csak az, hogy 10-et tudjon húzódzkodni, vagy, hogy felkészüljön a félmaratonra és ennek a fejlesztésére, elérésére szenteljük az egész edzést. Csoportoson ilyet nem tudunk csinálni.
  • Nem lehet annyit kummantani„A csoportos órán simán el lehet veszni a tömegben, könnyebb lazsálni is, rosszul végezni a gyakorlatokat, és hamarabb fel is adjuk”
  •  Az alapokat könnyebb megtanulni – „A másik véglet talán pedig az, aki száz éve csak csoportos órára jár, azt hiszi, hogy mindent tökéletesen és jól csinál, de hiányoznak neki az alapok, amiket egy személyi edzőtől tud csak megtanulni.”
  •  Versenyre való felkészülésben – „Versenyfelkészülésben nagyon jó a csoportos óra kiegészítésnek, de elengedhetetlen mellette az egyéni fejlesztés”
  • Rugalmas időbeosztás – „Akkor tudok edzeni, mikor ráérek, és nincsenek sokan a teremben”
  • Magasabb koncentráció – „Személyin jobban tud magára és a gyakorlatra koncentrálni az ember, nincsen külső tényező, amely megzavarná”

Ezek voltak tehát a vélemények a személyi és a csoportos órák közötti különbségekről.

Személy szerint én imádtam a csoportos órákat a bulihangulat miatt, plusz, a férfiakban meglévő versenyszellem végett.

Mindazonáltal tudom, hogy hatalmas hasznomra vált az, hogy az elején tökéletes környékire tudtam csiszolni a technikámat, rossz technikával ugye semmit nem ér a versenyszellemem..

Vendégeim közül sokan a kettő ötvözetét használják, egy speciális képességfejlesztés, vagy erőfejlesztést, technikázást személyin, illetve egy vagy több bulis csoportos órát látogatnak.

A személyi edzésen online és élő módon is van lehetőség résztvenni.

Az online módon általában Messenger alkalmazáson keresztül dolgozunk, egy közösen megbeszélt időpontban.

Az árakról és a bérletkedvezményekről ha kérdésed van, akkor keress nyugodtan a szokásos módokon és megbeszéljük! 🙂

A következő rész pedig a csoportos órákról fog majd szólni! 😉