6. nap – Légzés alapok

Nagyon fontos leszögezni, már az elején, hogy a légzés hatással van mindenre.

Az edzésvideókban hallhattátok már, hogy gyakran bíztattalak titeket az orron át történő légzésre. Ennek az az oka, hogy ez a fajta légzés segít többek között abban, hogy:

  • Aktiválja a rekeszizmot, amely az elsődleges légzőizmunk
  • lassítja a szívverést, csökkenti a pulzust
  • nyugtatja az idegrendszert

A normál egészséges légzés során a rekeszizmunk az, amely a fő légzőizmunk. Másodlagos funkciója a stabilizáció. A rekeszizmunk a mély hasi légzés során aktiválódik. Ilyenkor a központi szerep a paraszimpatikus idegrendszerre hárul, nyugalmi állapotban vagyunk.

Biztosan éreztétek már, hogy stresszes helyzetben légvételkor folyamatosan emelkedik a mellkasotok, felmegy a pulzusotok, kapkodjátok a levegőt. Ilyenkor a szimpatikus idegrendszer kapcsolódik be, amely az üss vagy fuss elven alapul, tehát ilyenkor brutálisan magas lángon ég az egész test, megváltozik a szervezetünk működése, amelyet hosszú távon nem célszerű fenn tartani.

Ennél a fajta légzésnél nem a rekeszizom az, amely az első számú légző izmunk lesz, helyette a lapockaemelő izmok, fejbiccentő izom és ferde nyakizom veszi át az elsődleges légzőizom szerepeket, a csípőhorpasz izom pedig a stabilizátor szerepét.

Ha ez huzamosabb ideig áll fenn, akkor az könnyedén a csípőhorpasz és a fenti egyéb izmok merevségét is előidézheti, amely egy sor egyéb problémát hoz magával.  

Ilyenek például a merev felsőhát (amely miatt nem tudjuk majd a karunkat fej fölé emelni), vagy mivel a horpasz izom merevsége előrebillenő medencehelyzetet eredményez, ezért deréktáji fájdalom is előfordulhat.

Szóóóval amit követnünk kellene az a mély hasi légzés, ahol a rekeszizom tölti be a légzőizom szerepét. Ezt úgy tudjátok legkönnyebben ellenőrizni, ha:

  • Lefeküdtök a földre és felhúzott lábak mellett, hasba próbáljátok szívni a levegőt az orron keresztül úgy, hogy ráteszitek a kezeteket a hasfalatokra és csak a hasfalatok emelkedhet a légzés során.

 A légzés hatással van tehát a testtartásra, és izomzatunk merevségére is, tehát kiemelt fontosságú, hogy a nyújtó, mobilizáló gyakorlatok során is, fenntartsuk az orrlégzést, és a mély hasi légzést. Ez segíteni fog a mozgástartományaink fejlesztésében, illetve a törzs stabilizációjában is.

A nem megfelelő testtartás és a stressz, mind, mind hatással vannak a testünkre. 🙂

Most, hogy ezt is tudjátok még egy újabb dologra figyelhettek edzés közben! 😉