7. nap – Hogy áll az a bizonyos pohár?

Ahogy a videóban is elhangzott az első hét inkább még csak arról szól, hogy azokkal a területekkel foglalkozzunk, amelyek a sok ülés hatására brutálisan merevvé vagy gyengévé váltak.

Ne lepődj meg azon, ha sok fájdalmas pontot találsz, ha sok területen úgy érezted, hogy darabokra szakadsz. Sajnos az eleje ilyen, de pár hét múlva úgy érzed magad, mintha kicseréltek volna. Még ha most nehéz is elhinni. 🙂

A mai lecke témája pedig az, lesz, hogy milyen napokon, hogyan érdemes edzeni.

Itt sem szeretnék nagyon részletesen belemenni a biokémiai meghatározásokig, mivel kezdő szinten nem ez a legfontosabb, inkább csak közérthetően szeretném neked átadni a lényeget.


Minden edzés tulajdonképpen egy stresszforrás a szervezetünk számára, amely után szüksége van a szervezünknek feltöltődésre.

Gondolj bele… milyen egy átlagos napod?

Mondjuk egy olyan, amikor egyik megbeszélésről rohansz át egy másik megbeszélésre, miközben tudod, hogy rengeteg egyéb feladatod lenne még. Minden egyes percben 10 email-el több gyűlik fel a „postaládádban” és biztos vagy benne, hogy teljes mértékben lehetetlen, hogy időben odaérj a gyermekedért az iskolába. Ez, bizony komoly mentális stresszt jelent.

Ha egy ilyen kemény nap után hazaértél, akkor biztosan érezted már, hogy alig bírtál gondolkozni, a legegyszerűbb megoldások sem jutottak az eszedbe, illetve tőmondatokban voltál csak képes beszélni. Ilyenkor pihenésre van szükséged.


Gyakran az átlagemberek megfeledkeznek arról, hogy a testedzés, az hasonló stresszfaktor a szervezetnek, amelyet ki kell pihenni. Sokszor hallom az edzőteremben, hogy

„brutál kemény napom volt, le kell, hogy vezessem a feszültséget, most szétcsapom magam”

Na, ez a fajta mentalitás is többek között sérüléshez, megbetegedéshez, és egyéb problémákhoz vezet hosszútávon.

Az emberi test stressztűrő képességét szokták egy vízzel teli pohárhoz hasonlítani. Ha 80%-ban tele van a poharad, akkor nem fogja már elviselni a tested az 50%-os extra stresszfaktort, mivel nincs már benne annyi hely… Ez esetben a túlcsordulás az immunrendszer legyengülését jelenti, illetve a sérülés rizikójának növekedését okozza.

Az edzés és maga a fejlődés mértéke is gyakorlatilag azon áll vagy bukik, hogy mennyire vagy képes odafigyelni a tested jelzéseire és ehhez mérten mennyire vagy képes kontrollálni magad.

Ha egy iszonyúan elkeserítő napod van, de mozgásra van szükséged, akkor bőven elég egy laza átmozgató edzés a számodra,vagy egy biciklizés, séta. Amennyiben pedig úgy érzed, hogy képes vagy robbantani és minden világrekordot képes vagy megdönteni, akkor hajrá! A lényeg, hogy ne az irányítson, hogy kötelezően edzeni kell és meg kell csinálni, ami elő van írva, hanem az, hogy mire lehetsz képes az adott napon.

Kezdők általában egy kicsit alulértékelik magukat, a haladók meg jócskán felül, erre azért figyeljetek, majd a tervezéskor!

Az első heti edzéseket bátran elő veheted ezeken a stresszel teli napjaidon, ezek az átmozgató, mobilitás fejlesztéssel (később erről még lesz szó) foglalkozó edzések nyugtató hatással vannak az idegrendszeredre, amelyek hozzásegítenek a fejlődéshez! 😉

Egy a lényeg, csak nyugi! Elérkezik az a pont, mikor érezni fogod, hogy melyek a határaid, és mikor érdemes kicsit visszavenni a tempóból.

Sok sikert a holnapi edzéshez és ne feledd, Válj Parádés Sportolóvá! Mellesleg gratulálok végére értél az első hétnek! 😉