Miért kezdünk a hengerezéssel?

SMR henger, kötőszöveti lazítás, fascia kezelés… manapság olyan gyakran használt kifejezések. Nézzük meg, hogy pontosan mit takarnak ezek a kifejezések és milyen előnyökkel jár, ha edzés előtt “kezelésbe veszed” magad.

Maga az SMR henger egy olyan eszköz, amivel fel tudod lazítani az izmaidat és az azokat burkoló kötőszövetet. Csak, hogy egy kicsit szemléletesebb legyen, én mindig azt szoktam mondani, hogy az izompólyát (tehát ezt az izmokat burkoló kötőszövetet) úgy kell elképzelni, mint a csirkemellet borító hártyát vagy a lábunkra húzott harisnyát, amely tulajdonképpen védi az izmokat, de egyben rugalmassá és mozgékonnyá is teszi a testet.

Mozgás hiányában vagy folyamatos stressz esetén a fascia is veszít a rugalmasságából és merevvé, feszessé válik, ekkor már mindenképpen szükséges foglalkozni a lazításával.

A hengerezés módjára nincs meghatározott standard, annyi azonban bizonyosan kijelenthető, hogy egy egy fájdalmasabb területtel 1-2 percig mindenképpen érdemes foglalkozni. A fájdalmas pontot persze nem érdemes az őrületig nyúzni, egy 1-től 10-ig terjedő skálán nagyjából 6-os vagy 7-es szintű kellemetlenséget kell éreznünk, ha csak lazán gurulgatunk rajta, akkor nem fogjuk elérni a kívánt célt.

Mikor érdemes hengerezni?

A bemelegítés megkezdése előtt mindenképpen, mert csökkenti az izom sűrűséget, ezáltal hatékonyabbá is teszi a bemelegítést. A megfelelő bemelegítés pedig felkészíti a testet a rá váró terhelésre, a kezelt izmok révén pedig jobb lesz a mozgásminta. Nem utolsó sorban a mentális hatása sem elhanyagolható, hiszen ez alatt a pár perc alatt rá lehet hangolódni az aznapi edzésre.

Edzés után, illetve pihenőnapokon is van létjogosultsága a hengerezésnek, mivel elindítja és felggyorsítja a regenerációs folyamatokat, segít a szövetek megtisztulásában, a tejsav elszállításában. 

Mindezek után, ugye meggyőztünk arról, hogy miért is szánd magadra azt a néhány percet?! 🙂