Mikor érdemes edzeni és mikor kellene kihagyni?

Az évek során egészen biztos, hogy te is többször kerültél már ebbe a döntési helyzetbe és lehet, hogy még a mai napig sem tudod biztosan, hogy jól döntöttél-e. 🙂

A következőkben igyekszünk segítséget nyújtani, hogy mikor KELL kihagyni az edzést, mindenféle morfondírozás nélkül és mikor KELL magadhoz venni az edzőcipődet és lemenni a többiekhez izzadni.

Nézzük először azokat az okokat, amikor nem javasoljuk az edzést:

  1. Borzasztó izomlázad van: edzés hatására apró szakadások jönnek létre az izomszövetben. Ez egyfelől jó, mivel a helyreállításuk erősebbé tesz, másfelől viszont a fájdalom megakadályoz abban, hogy kezdőként megfelelően végezd a gyakorlatokat. Hangsúlyozzuk, hogy ez a tény addig állja meg a helyét, amíg kezdő vagy, bizonyos idő elteltével már akkor is helyes mozgásmintákkal fogsz dolgozni, amikor itt-ott egy kicsit fáj. Ebben az esetben érdemes olyan feladatokat végezni, amik nem a sajgó részeket terhelik.
  2. Ízületi fájdalmad van: ez bármi lehet, térd, boka, könyök, így azt javasoljuk, hogy először mindenképpen járj utána a probléma forrásának és a megfelelő szakemberrel kezeltesd és csak akkor folytasd az edzéseket, amikor már orvosolva van a probléma. Természetesen az is egy járható út, ha az adott területet kihagyod az edzésből, pl. csak felső-vagy éppen alsótestre edzel, erről viszont mindenképpen tájékoztasd az edződ még az óra megkezdése előtt.
  3. Enervált vagy: ha folyamatosan fáradt vagy, akkor nem érdemes még egy plusz stresszhatásnak kitenni a szervezeted, inkább pihenj, regenerálódj passzívan és csak akkor folytasd a munkát, ha a megfelelő erő-és energiaszinted visszatér. A háttérben bármi lehet, ennek is érdemes utánajárni és akár kicsit több alvással, illetve kevesebb munkával kompenzálni. Ha enerváltan jössz edzeni, több, mint valószínű, hogy nem fogsz nagy teljesítményt nyújtani, nem lesz sok hangulatod ahhoz, hogy tanulj valami újat, vagy csak szimplán arra, hogy odafigyelj magadra vagy a többiekre, és ez szintén sérüléshez is vezethet.
  4. Beteg vagy: ez egyértelmű, itt nem is lehet kérdés. Bármilyen betegség üti fel a fejét, a kisebb megfázásoktól a komolyabb problémákig, nem érdemes kockáztatni. Következő edzés mindig lesz, így nem egy edzésen és nem is egy héten fog múlni a fejlődésed, érdemes a szervezetet inkább több pihenéssel megtámogatni. Ez egyáltalán nem gyengeség, sőt, sokkal inkább bölcs választásra utal, ha inkább az ágyat választod egy kimerítő edzés helyett. Lázas állapotokban TILOS az edzés!
  5. Túledzett vagy: bizony, ez is megeshet. Ha azt érzed, hogy már mindenhol fáj, nincs is nagyon kedved edzeni, már csak muszájból mész le a terembe, akkor érdemes néhány napot kihagyni és átgondolni, illetve ha szükséges, áttervezni az edzéseidet, mert előfordulhat, hogy átestél a ló túloldalára és nem tartottad be a szükséges pihenőket. Ne feledd, a több nem jobb, csak több!

Mindezek után nézzük, hogy mikor nem érdemes hezitálni és uccu neki, kapni kell magad és lesprintelni a terembe!

A fentebbi eseteken kívül minden más alkalommal 😀

De, tényleg! Mivel az önismeret fejlesztésére is igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni, így neked kell azt felismerned, hogy mikor lép fel (mondjuk ki kerek-perec) amolyan hiszti, amikor minden adott lenne egy jó kis edzéshez, de éppen nincs kedved, mert túl hideg van, túl meleg van, esik az eső vagy éppen nincs kimosva a kedvenc edzőruhád.

Ezekben az élethelyzetekben valójában SEMMILYEN hátráltató tényező nincs a háttérben, csupán nem érzed azt a 100%-os motiváltságot, amit egyébként szoktál. Nem számítanak a külső körülmények és tudod, nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruhaválasztás és az sem baj, ha éppen nem tudsz kocsival jönni, tömegközlekedéssel is eljutsz hozzánk. Így aztán ne engedd, hogy bármilyen rajtad kívül álló tényező az utadba álljon, határozd el magad és csináld!